twitter-beograd

Ugrožavate li svoju bezbednost deljenjem lokacije na Twitteru?

Sve društvene mreže imaju opciju da podelite lokaciju uz vašu objavu. Mnogima to nije dovoljno pa se čekiraju na Swarmu (ranije Foursquare) i sličnim servisima.

Otkrivanje pozicije na društvenim mrežama je mamac za lopove, kojima je dovoljno da vas prate onlajn nekoliko dana da bi napravili obrazac vašeg kretanja. Njihove sledeće korake ne moram da navodim. Ovaj tekst ću posvetiti geolokaciji na Twitteru.

Kada instalirate Twitter aplikaciju na telefon/tablet i ulogujete se, TW vas pita da li želite da uključite deljenje lokacije. Pretpostavljam da mnogi ne obraćaju pažnju na ovom koraku i prihvate ponudu, te im posle uz svaki tvit izlazi i lokacija.

Ranije je Twitter pokazivao mapu sa mestom slanja tvita, ali sada samo stavlja ime grada i države. To i ne ugrožava privatnost korisnika, ali takav prikaz nije isti na drugim klijentima. Naime, u Hootsuite aplikaciji za desktop i u Plume aplikaciji za mobilni telefon, uz tvit ide i tačna lokacija odakle je osoba sa uključenom geolokacijom tvitnula.

Ako koristite mobilni internet, lokacija neće biti najpreciznija i variraće možda 50-200 metara, ali ako vam je uključen Wi-Fi i/ili GPS, onda će se prikazati savršeno tačna lokacija.

Primeri. Recimo Vlado Georgiev. Jedan od najpraćenijih u Srbiji i sa često uključenom lokacijom. Sada je u stalnom tviter-ratu sa Pinkom i emisijom Paparazzo lov, koji ga valjda prate i snimaju (ne znam jer ne gledam), a upravo im tvitovima daje svoju lokaciju. Moguće da to radi namerno, međutim, Vlado je popularna ličnost i trebalo bi da radi na svojoj privatnosti, i zbog novinara i zbog fanova.

Isto tako, bivši ministar inostranih poslova Vuk Drašković povremeno ima uključenu geolokaciju i tako otkriva gde se nalazi. Jednom sam pokušao da mu skrenem pažnju, ali nije poslušao. Kod Vuka je verovatno slučajno uključena geolokacija, ali kao bivši vođa opozicije, bivši visoki funkcioner, a sada ne baš popularni političar, morao bi da više posveti pažnje svojoj sigurnosti. (Izvor slike: Vukajlija)

vuk drašković kompjuter
Vuk Drašković i kompjuter

Ova dva primera sam odabrao jer se radi o poznatim ličnostima, ali isto je i sa običnim građanima. Ukoliko ste sada odlučili da isključite ovu opciju, samo je potrebno da u podešavanjima (web i aplikacija) pronađete odeljak sa lokacijom, odčekirate i sačuvate. To je to. Na web verziji imate i mogućnost uklanjanja svih informacija o poziciji u ranijim tvitovima.

tviter-lokacija
Podešavanje bezbednosti na Twitteru

Geolociranje nije loše na telefonima, čak je vrlo korisno. U ovom slučaju, informaciju o poziciji ne delite sa drugima, već sa Googleom. Na primer, ako vam je uključena lokacija na Android telefonu, u slučaju da izgubite uređaj ili vam ga neko ukrade, možete ga pronaći uz pomoć Android Menadžera, i onda da ga zaključate ili obrišete podatke. Slične opcije postoje kod nekih antivirus programa.

Ako baš želite da delite trenutnu lokaciju, to radite u posebnim aplikacijama i u okviru proverenog kruga ljudi, prijatelja i porodice, npr. Swarm i Path. To znači da ne odobravate zahteve za prijateljstva od potpuno nepoznatih osoba. I ne morate da se čekirate na svakoj raskrsnici. A razmislite da li vam išta znači to što vam je trenutna pozicija dostupna javnosti.

2 мишљења на „Ugrožavate li svoju bezbednost deljenjem lokacije na Twitteru?“

    1. Hvala. Isto verujem da većina nije namerno uključila lokaciju. Klikću i ne gledaju šta prihvataju. Svaki put kada se obrišu podaci aplikacije, koji se vrlo brzo sakupe, ona ponovo postavi isto pitanje.

Voleo bih da čujem tvoje mišljenje. Napiši komentar.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.